Barion Pixel
őszi tájkép réttel fákkal és lehullott levelekkel

AZ AMSTAFF MEGJELENÉSE ÉS ÁPOLÁSA


Az amerikai staffordshire terrier egy masszív, erőteljes testfelépítésű kutyafajta, ugyanakkor fürge és mozgékony. Nem a lustaságáról ismert, egy igazi kis energiabomba. Közepes méretű kutya, az AKC standardje a kan marmagasságát 46-48 centiméterben, míg a szukáét 43-46 centiméterben jegyzi. A kan súlya 25-32 kg, a szukáé 18-25 kg. Várható életkora 12-16 év.

kölyök amstaff fekete háttér előtt

Az egész testfelépítése izmos, erőt sugall. A rágóizmai jól kidomborodnak, ez jellegzetes képet teremt a fajta fejéről. A füle lehet kupírozott vagy kupírozatlan, a fajtaleírás szerint az utóbbi előnyben részesítendő. Kiállításokon nagy hangsúlyt fektetnek még a kutya arányosságára is. A pontos AKC standard végigolvasható ide kattintva:

Amerikai staffordshire terrier standard

Az amstaff rövid szőrű kutya, bundája sűrű, fényes. A rendszeres átfésülésen kívül nem igényel speciális gondozást. Színe lehet bármilyen, egyszínű, többszínű, foltos vagy csíkos. A fajtastandard szerint viszont a 80%-nál több fehér, májszín és a fekete-cser nem előnyös.

Bundáját fésüljük és nézzük át időnként. Figyeljünk a karmok megfelelő kopására, illetve ellenőrizzük, hogy a fülébe, ujjközeibe ne kerüljön idegen anyag. Ha kutyánk megkapja az alap figyelmet, akkor nem lehet gond.