Barion Pixel
őszi tájkép réttel fákkal és lehullott levelekkel

Amerikai staffordshire terrier standard


Mi az a kutya standard?

A kutyák nagyon régóta társai az embernek. Megjelenésük, természetük, vérmérsékletük nagyon különböző, ezek a tulajdonságok pedig több tényezőtől is függhetnek. Ilyenek a földrajzi, időjárási körülmények, az hogy milyen munkára használták őket és hogy milyen tulajdonság volt célszerű egy adott feladat legoptimálisabb elvégzéséhez. Vannak olyan jegyek, amik maguktól alakultak ki és vannak olyanok, amiket az ember fejlesztett (tenyésztett) ki mesterségesen.

Különböző feladatokra különböző kutyafajtákat tenyésztettek ki. A minél tökéletesebb példányok létrehozásának érdekében, az adott célra legmegfelelőbb tulajdonságokat összeszedték és lejegyezték, mint követendő irányelv. Ezek mentén jutunk el a fogalomhoz, amit kutyafajtaként ismerünk. Egy fajta standardje leírja, hogy milyen az adott fajta „tökéletes egyede”. Ez a leírás főképp küllemet tartalmaz, de említést tesz viselkedésről, vérmérsékletről, illetve útmutatást ad, hogy milyen tulajdonságok támogatandók a tenyésztésben.

amstaff alakú piros árnyalatú szerkesztett dizájn kép

A standardet nem egy személy találja ki, hanem tenyésztő klubok vagy szövetségek. Nem kőbe vésett tudományos dokumentum, akár változhat is az idők során; illetve különböző szövetségeknek eltérő standard leírásuk is lehet. Kutyakiállításokon az adott fajta standardje erős iránymutató egy kutya megítélésében.

Amerikai staffordshire terrier standard

Az amstaff standardjét az American Kennel Club (AKC) jegyezte le elsőként 1936. június 10-én.

Általános megjelenés: Az amerikai staffordshire terrier méretéhez képest nagy erő benyomását kelti. Jó felépítésű kutya, izmos, de fürge és kecses, környezetére érdeklődéssel tekint. Zömöknek kell lennie, nem hosszú lábúnak vagy könnyednek. Bátorsága közmondásos.

Fej: Közepesen hosszú, széles és mély koponya, kifejezett pofaizmok, határozott stop; a fülek magasan tűzöttek. Fülek: kupírozottak vagy kupírozatlanok, utóbbi a preferált. A kupírozatlan fülek legyenek rövidek, rózsafülek vagy félig felálló fülek. A lógó fül büntetendő. Szemek: sötétek és kerekek, egymástól távol és mélyen ülők. Rózsaszín szemhéj nem megengedett. Pofa: közepesen hosszú, felső része jól kerekített, a szemek alatt hirtelen csapott. Jól definiált állkapocs Az alsó állkapocs erős és nagy harapóerővel rendelkezik. Az ajkak zártak és nem lazák. A felső fogazat szorosan illeszkedik az alsó fogazatra. Az orr teljesen fekete.

Nyak: Nehéz, enyhén ívelt, keskenyedik a vállaktól a koponya irányába; lebernyegmentes. Közepes hosszúságú.

Vállak: Erős és izmos; a lapocka széles és ívelt.

Hát: Meglehetősen rövid. Enyhén lejt a vállaktól a farig, a far enyhén ívelt a faroktőig. Az ágyékrész enyhén felhúzott.

Mellkas: Jól ívelt, messze hátra nyúló. Jól zárt bordák. A mellső végtagok meglehetősen messze helyezkednek el egymástól, hogy elegendő helyet kapjon a jól fejlett mellkas. A mellkas mély és terjedelmes.

Farok: A kutya testéhez viszonyítva rövid, alacsonyan tűzött, a vége felé elkeskenyedő; nem kunkorodó vagy hát fölé hajló. Nem csonkolt.

Végtagok: A mellső végtagoknak egyenesnek kell lenniük, nagy vagy kerek csontúnak, a csüd szabályos. A hátulsó végtagok erősen izmoltak, mély csánkízülettel, melyek sem kifelé, sem befelé nem fordulhatnak. A mancsok közepes méretűek, jól íveltek és kompaktak. A járás ruganyos, nem gördülő vagy menetelő.

Szőrzet: Rövid, sűrű, kemény tapintású, csillogó.

Szín: Bármilyen szín engedélyezett, lehet egyszínű, többszínű vagy foltos, de a teljesen fehér, több, mint 80%-ban fehér, a fekete-cser és a májszínű nem bátorítandó.

Méret: A magasságnak és a súlynak arányosnak kell lennie. A kanoknál körülbelül 46–48 cm-es marmagasság, a szukáknál 43–46 cm-es kívánatos.

Hibák: Hibának számítanak: hússzínű orr, világos vagy rózsaszín szemek, túl hosszú vagy rosszul tartott farok, előre- vagy hátra harapás.

Kiegészítés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

barna fehér kifejlett amerikai staffordshire terrier áll

AKC és FCI standard

Az amerikai staffordshire terriert a legtöbb nagyobb szervezet elismeri, mint fajtát. Az AKC 1936-os bejegyzése mellett a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (a francia elnevezése után az FCI mozaikszóval szoktunk rá hivatkozni) elismerését szoktuk még megemlíteni. 1996 őszén publikálták a standardet, a fajta leírása gyakorlatilag megegyezik a feljebb írt AKC standarddel. A kutya a III. fajtacsoporthoz, a Terrierekhez, a 3. szekcióhoz, azaz a Bull típusú terrierhez tartozik. Származási helye az Amerikai Egyesült Államok. A fajta FCI hivatkozási száma a 286-os.

2020.01