Barion Pixel
őszi tájkép réttel fákkal és lehullott levelekkel

KINEK VALÓ AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER?


Az amstaff népszerűsége nem véletlen. Ahogy az információ egyre szabadabban terjed, úgy sikerül a fajtának maga mögött hagynia a sok hazugságot, ferdítést és előítéletet, amit az elmúlt időszakokban kapott a médián keresztül, olyanoktól, akik nem értenek, nem hogy ehhez a fajtához, de általánosságban a kutyákhoz sem. A „harci kutya, pitbull, vele született agresszivitás” és társaikat lassan sikerül elnyomnia a tapasztalatnak, miszerint ez valóban egy remek fajta. Az utcán sétálva láthatunk staffit gyerekek közt, idős emberekkel egyedül, más kutyákkal együtt sétálva és még sorolhatnánk.

két amerikai staffordshire terrier kutya vágott füllel

Előző fajtaismertető cikkeinkre is vess egy pillantást:

TörténeteMegjelenése és ápolásaViselkedése és neveléseEgészség, betegség, táplálás

Mi teszi a Staffit ennyire kedvelt kutyává?

A jelleme? A külleme? Mentális vagy fizikai adottságai? A válasz könnyen kitalálható, mindezek egyben. Az amerikai staffordshire terrier egy kedves, barátságos, középtermetű kutya, egy izmos köntösbe csomagolva. Kedveli és igényli a társaságot, nagyszerűen illeszkedik egy családi atmoszférába. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekekkel jól kijön. Multifunkcionális, sokaknál szimplán hobbikutya, de alkalmas sportolásra, munkára, indulhatunk vele kiállításon, de találkozhattunk már amstaff kereső- vagy éppen terápiás kutyával is. A fajta egészségesnek mondható, szőre könnyen ápolható, nem nyáladzik.

Kinek való amstaff?

Ajánljuk azoknak, akik egy barátot, családi kutyát keresnek. A staffi könnyen alkalmazkodik, de idejében le kell fektetni számára a szabályokat. Minél korábban szocializálni kell, ha lehetőség van rá, akkor egy kutyaovi, majd kutyaiskola sokat tud segíteni. Amstaff csak következetes kézbe való, aki ezt a fajtát választja, annak tisztában kell lennie azzal, hogy egy kis erőgépet vesz maga mellé és ha nem tudja irányítani, akkor a későbbiekben csúnyán ki tudnak ütközni az erőviszonyok (például sétáltatásnál). Ajánljuk azoknak, akik sporttársat keresnek. Egy staffi lételeme a mozgás, örül, ha a gazdival sétálhat, futhat vagy bármilyen feladatot kap, ami mozgással kapcsolatos. Ajánljuk azoknak, akik szeretetet szeretnének kapni kutyájuktól. Ez a fajta társaságban érzi jól magát és ezt ki is tudja mutatni. Remek társ azok mellé, akik nem egy házőrzőt keresnek, akit reggel 6-kor magukra hagynak és majd este 8-kor hazamennek hozzá, hanem akik olyan kutyát szeretnének, akivel együtt tölthetik az időt. Hozzászoktatható más kutyához vagy kisállathoz is, de csak fokozatosan és figyelve, mert a dominancia hajlamos előjönni belőlük más kutyákkal szemben. Aki staffire adja a fejét, annak számolnia kell ezzel is. Tartható kertes házban vagy emeletesben, de mindenképp olyan gazda kell menné, aki meg tudja neki adni a megfelelő időt a mozgásra és a mentális lefáradásra.

nő átölel egy barna amerikai staffordshire terriert az erdőben

Kinek nem való Staffi?

Röviden a fent leírtak ellentétének. Az amerikai staffordshire terrier agilis fajta, így aki olyan kutyát keres, aki egész nap fekszik, az ne ezt a fajtát válassza. Egy staffi mozgásigényes, ezt a gazdinak be kell vállalnia. Kellő mennyiségű mozgás és mentális lefárasztás szükséges ahhoz, hogy kutyánk kiegyensúlyozott és boldog legyen. Továbbá nem ajánljuk a fajtát azoknak, akik kifejezetten kevés időt töltenek otthon. Az amstaff társaságigényű, nem célszerű egész nap magára hagyni; vannak más fajták, akik ezt a napi rutint kifejezetten jól viselik vagy igénylik. Kezdő gazdiknak, első kutyának szintén nem biztos, hogy a legjobb választás. Bár jó a természete, tartása embert kíván. Ha nem következetesen neveljük, akkor a fejünkre nőhet, így inkább azoknak ajánljuk, akik megértik, hogy mi az a hierarchia és hogy miért nem lehet mindent megengedni a kutyánknak még akkor sem, ha nagyon szeretjük. Ha már meglévő felnőtt kutyánkhoz vagy kutyáinkhoz vinnénk felnőtt staffit (átvállalásból, örökbefogadáskor, stb)., akkor előtte mindenképpen töltsük több időt azzal, hogy megfigyeljük a kutyák társas viselkedését. Ez nem kifejezetten a fajtára jellemző csak, általánosságban elmondható, hogy a felnőtt kutyákat a dominancia, területvédés és szokások miatt nehezebb összeszoktatni.

Amstaff megbízható helyről

Ahhoz, hogy kutyánkból ki tudjuk hozni a maximumot, fontos, hogy megfelelő helyről származzon. Természetesen, ha kutyát mentünk, az más helyzet. Ellenben, ha vásárlunk, akkor rajtunk múlik, hogy honnan. Ha megfelelő helyről hozzuk a kölyköt, akkor a kutyusnak meglesznek a megfelelő papírjai, a szükséges oltásai, szűrve lesz betegségekre és ellenőrizhetjük a szülőket is. Miért fontos ez? Azért mert ha olyan helyről hozunk kutyát, ahol már a felmenőiknek sem volt megfelelő vérmérsékletük, ahol a szülők is betegek voltak, ahol esetleg a kutyát verték vagy vadították, akkor mi sem várhatjuk el, hogy a kutyánk 100%-ban kiegyensúlyozott legyen. Ez elsősorban nem a papírokról szól, hanem arról, hogy a kutyánk valóban egy okos, higgadt, barátságos amerikai staffordshire terrier legyen, annak minden jellemzőjével és tulajdonságával. Arra bíztatunk mindenkit, hogy kerülje a 20.000 forintos fajtatiszta stafford hirdetéseket és társait. Tiszteljük meg a fajtát azzal, hogy olyan vérvonalat viszünk tovább, ami hűen tükrözi a fajta pozitív tulajdonságait és vonásait, mind küllemben, mind pedig belsőleg, mert ez egy csodálatos fajta!

amstaff sétál a gazdája mellett póráz nélkül