Barion Pixel
őszi tájkép réttel fákkal és lehullott levelekkel

AZ AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGÉSZSÉGE, TÁPLÁLÁSA


Az amstaff közepes méretű kutyafajta, várható életkora 12-16 év. Nagy viszonylatban egy egészséges fajtáról beszélünk, néhány örökletes betegségről szoktunk említést tenni.

Betegségek:

Az egyik ilyen a csípődiszplázia. Ez egy olyan állapot, melyben a combcsont nem megfelelően illeszkedik a csípőízületbe. Ezzel a betegséggel diagnosztizált kutya nem tenyészthető tovább, a tenyésztőtől tudunk kérni teszt eredményt, ami bizonyítja, hogy a szülők nem szenvedtek ettől az elváltozástól. Másik hasonló rendellenesség a könyökdiszplázia. Szintén egy fejlődési rendellenesség. 4-8 hónapos korban alakulhat ki, és ha nincs megfelelően kezelve, akkor visszafordíthatatlan károsodáshoz vezet. Az időben észrevett betegség még sikeresen kezelhető műtéttel és utókezeléssel. Minél korábban veszik észre, annál jobb a gyógyulás esélye. Kölyökvásárlásnál szintén a szülők szűrőtesztjét tudjuk ellenőrizni. Staffiknél szót kell ejtenünk még az ataxia nevű betegségről. Ez egy öröklődő idegrendszeri betegség, izommozgás koordináció zavart jelent, melynek az első jelei a kutya néhány éves korában jelennek meg. Ilyen a remegés, egyensúly- és koordinációs zavartság. Kései stádiumban pedig a kutya képtelen a mozgásra. Mivel gyógymód nincs rá, ezért szintén szűrt kölyköt keressünk a tenyésztőnél.

beteg amstaff egy rózsaszín bögrével

Az Orthopedic Foundation for Animals még szívproblémákról tesz említést a fajtához köthetően, melyek egy része a kutya egész életében nem fog komolyabb gondot okozni; egy részük gyógyszeresen kezelhető, illetve akad olyan típus is, mely csak műtéttel vagy még azzal sem gyógyítható. A rendszeres állatorvosi kontroll a szívhang felett segít észrevenni, illetve megelőzni ezeket. A fajtánál az allergia szokott még mérsékelten előfordulni, mint probléma. Akár étel-, akár bőrallergiáról beszélünk, a tünetek kezelhetőek.

Egészség és táplálás:

Ahogy már írtuk, az amstaff egy egészségesnek mondható kutya. A fajtára jellemző betegségek nagy része szűrhető, gyógyítható. Emellett, ha felelős gazdiként rendszeresen átnézzük kedvencüket és időnként elvisszük egy állatorvoshoz ellenőrzésre, akkor problémamentes élet elé néznek, nézünk.

Mint minden más kutyánál, a táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy milyen a kutya általános erőnléte, egészsége, külleme. Akárcsak az embereknél, „az vagy, amit megeszel”. A kutyánk pedig azt eszi, amit adunk neki. Elhízott staffit szerencsére ritkán lát az ember, köszönhetően a fajta mozgékonyságának, de a kutya helyes táplálása nem csak a mennyiség, hanem a minőség felügyeletét is jelenti.

kutya száraz kutyatápot eszik

Manapság több etetési irányelv is nagy népszerűségnek örvend (csak száraztáp, csak főzött étel, BARF, stb.), de ebben a cikkben nem akarunk ezek mellett vagy ellen állást foglalni. A lényeg mindig, hogy a lehető legminőségibb étellel etessük amstaff kutyánkat. Természetesen ennek ára van, de nem is állította senki, hogy a felelős állattartásnak nincs anyagi vonzata. Ellenben az elmondható, hogy az etetést mindenki a saját pénztárcájához tudja igazítani, hiszen gyakran két azonos minőséget megtalálunk más csomagolásban, más árért. Érdemes informálódni!

A házilag főzött étel felett nagy kontrollunk van, húst és megfelelő szénhidrátokat könnyedén elkészíthetünk kutyánknak. A száraztápoknál szintén szigorú előírások vonatkoznak a tartalom feltüntetésére, így ellenőrizni tudjuk a táp hústartalmát és egyéb összetevőit. Ezek mellett pedig figyeljük, hogy kutyánknak mennyire ízlik az adott étel (hiszen vehetünk bármilyen minőségi tápot, ha a kutyus sehogy nem hajlandó megenni); és ellenőrizzük, hogy a kutya széklete megfelelő állagú e.

A mennyiségnél jó iránymutató lehet a csomagoláson feltüntetett ajánlás, de érdemes egészen addig finomhangolni a mennyiséget és az elosztást, amíg látszólag tökéletes nem lesz a kutyának. Egy sokat sportoló kutyának más az igénye, mint egy kevésbé aktívnak, illetve időnként előfordulhat, hogy egészségügyi okok miatt is hozzá kell nyúlni az étrendhez. Egy jól táplált, fényes bundájú, izmos, boldog staffordnál nincs is szebb látvány!