Barion Pixel
őszi tájkép réttel fákkal és lehullott levelekkel

Miért staffordshire az amerikai staffordshire terrier?


Avagy miért nevezik a fajtát amerikai staffordshire terriernek?

Staffordshire

Az amstaff ősének tekinthető kutyákról általában úgy beszélnek, mint Angliában élő kutyákról. Ez az állítás igaznak mondható, de természetesen több száz évvel ezelőtt egészen mást jelentett egy kutyafajta, egy elnevezés vagy maga a tenyésztés. Az oldalon is több cikkben említjük (és még valószínűleg fogjuk is) a staffik kialakulásának történetét és a fajta létrejöttét jelentő főbb állomásokat. Az 1800-as években kedvelt dolog volt az emberek szórakoztatására véres játékokat rendezni, melyekben állati résztvevők szerepeltek. Angliában hagyománya volt a bikaheccnek, medveheccnek, rendeztek eseményeket patkányok, kakasok, borzok, ökrök, de még oroszlán bevonásával is, és a kutyák legtöbbször központi szerepet töltöttek be ezeken a viadalokon. 1835-ben azonban a Brit Parlament hozott egy törvényt az állatok védelme érdekében és betiltotta ezeket a rendezvényeket. A nyilvános és látványos eseményeknek véget tudott vetni a szabályzás, de az illegális, eldugottabb helyen történő szervezkedéseknek nem, így kisebb állatokkal továbbra is rendeztek küzdelmeket.

Staffordshire egy Közép-Angliai megye. Míg Angliában a jelentősebb brit városokban folyamatosan javultak a munka- és életkörülmények, ezáltal a gondolkodásmód és a szórakozási lehetőségek is csiszolódtak, addig a lassabb ütemben fejlődő megyékre nem ez volt a jellemző. Staffordshire bányászvidék volt, ennek minden jellemzőjével. A bányában végzett munka veszélyes volt, gyakran munkahiánnyal küzdködött a térség, az emberek sokszor éheztek, az életkörülmények pedig rosszak voltak. Ezek az emberek nem látták a kiutat a jobb élet felé, így a térségben a szerencsejáték is nagyon népszerűnek számított. Az 1835-ös törvény előtt a megyében is hatalmas népszerűsége volt a fent említett vérengző sportoknak, a törvény után pedig továbbra is szerveztek ilyen eseményeket, csak már titokban. Az embereknek egy kakason vagy egy kutyán kívül jóformán nem volt másuk és igen kecsegtető volt a gondoltat, hogy egy jó fogadással, egy nyert meccs kirángathatja őket az éhezősorból.

staffordshire megyét kiemelő térkép angliáról

Ekkor már több helyen jelen voltak a viadalok nagy esélyeseinek számító bull és terrier nevezetű kutyák (melyeket az akkori bulldogok és terrierek keresztezéséből hoztak létre a tökéletes mentalitás, erő és mozgékonyság ötvözése céljából), de sehol máshol nem tenyésztették őket akkora gondossággal, mint Staffordshire területén. A tenyésztés során nagyok voltak az elvárások, mindeközben a szegényes körülmények miatt általában a kutya a családdal azonos légtérben élt. Így bár ebben az időben kialakult kutyafajtákról nem beszélhetünk, de ezekre a kutyákra sok helyen a staffordshire jelzővel hivatkoztak, mert erre a térségre volt továbbra is a legjellemzőbb a kutyák tartása, tenyésztése és innen kerültek ki a legjobbnak számító egyedek.

Amerikai

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy ha a kutya őse angliainak tekinthető, akkor hogy kerül be az elnevezésébe az ’amerikai’ szó? Az 1800-as évek közepén az Amerikába vándorló britek magukkal vitték az országba a kutyákat is. Az új kontinensen a viadalok mellett fokozatosan erősödött egy másik hozzáállás, ami elítélte a kegyetlenségeket és a kutyára társként tekintett. Az amstaff őse pedig kiváló tulajdonságokkal rendelkezett ahhoz, hogy megfelelő legyen erre a célra. Az ember felé mindig is barátsággal fordult, a más állatokhoz való agresszívabb hozzáállását pedig generációról generációra csökkentették a vérvonalakban. Fizikai adottsága rendkívüli volt, így a farmokon, háztájékon több feladatba be tudott segíteni, mint munkakutya. Mindeközben a család mellett volt és a gyakorlat azt mutatta, hogy remekül be tud illeszkedni ebbe a környezetbe.

Ahogy telt az idő, a kutyák idegrendszere egyre stabilabb lett és egyre szélesebb körben örvendett népszerűségnek. A kinézete egyébként is egyre egységesebb lett, de miután a „fajtát” kedvelők támogatták a küllemre való tenyésztést is, a kutya formája már standardizálható lett. A leírás pedig természetesen további irányt adott afelé, hogy hogy is kéne kinéznie egy amstaffnak. A fajta bejegyzése idejére viszont már nem az eredeti brit kutyáról beszélhetünk. A kutya testalkata, fejformája körülírható volt, méreteiben pedig megnőtt. Sokkal masszívabb lett a felépítése, az izmai teltebbek lettek. Viselkedése és vérmérséklete pedig már nagymértékben eltért attól, ami a brit őseinél tapasztalható volt. Így kutya standardje már nem angolként, hanem amerikaiként hivatkozik rá (akár az amerikai staffordshire terrier elnevezést, akár a „testvér”, amerikai pit bull terrier elnevezést nézzük). A kutya felmenőinek méreteihez van egy jobban illeszkedő kutyafajta (amire egyébként angol származással hivatkozunk továbbra is), ez a staffordshire bullterrier, aminek a marmagassága nagyjából 10 centiméterrel elmarad az amerikai staff méretéhez képest.

Terrier

A két másik szó mellett ez sokkal inkább magától értetődő. A terrier elnevezés a kutya rendszertani besorolásából adódik. Az amerikai staffordshire terrier FCI besorolás szerint a Terrierek csoportjába (III.), a Bull típusú terrierek (3.) közé tartozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a terrierek, és a kutya ősének bulldogokkal való keresztezése miatt, a bulldog vérvonal tulajdonságai ötvöződnek a fajtában.

sötét színű staffi zöld nyakörvvel lógó nyelvvel

A terrier elnevezés a latin terra (föld) szóra vezethető vissza. Olyan vadászkutyák, melyeknek a föld alatt rejtőzködő állatok elfogása volt a feladatuk, például rágcsálóké, nyulaké, borzoké vagy rókáké. Ma már nagyon sok terriert, mint minden más munkakutyát, szimplán hobbi célra tartanak, kedvencként. Attól függetlenül viszont, hogy egy adott egyed soha nem töltött be vadászkutya szerepet, még rendelkezik az ahhoz szükséges tulajdonságokkal. Ilyen a fürgeség, szívósság, intelligens problémamegoldó képesség, és ha szükségét érzi, akkor a más állatokkal szembeni harcias fellépés. Ezért is fontos, hogy a kutya megfelelő kezekben legyen! A bulldogok hagyatéka pedig a bátorság, a kitartás, a makacsság. A mai staffik a komoly tenyésztőmunkának köszönhetően egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, nem véletlenül beszélünk önálló fajtáról; ám nem szabad elfelejteni, hogy milyen meghatározó tulajdonságokkal rendelkeztek az ősök.

Tehát amerikai staffordshire terrier

Összegezve tehát besorolás szerint egy bull típusú terrierről beszélhetünk az amstaff személyében, melynek jelenlegi formája az Amerikai Egyesült Államokban fogalmazódott meg. A Staffordshire jelző pedig a fajta ősének tekinthető kutyák földrajzi helyére utal. A standardjét 1936-ban jegyezte be az American Kennel Club (AKC). A fajta FCI hivatkozási száma a 286-os. A hivatalos megnevezése mellett a köznyelvben az amstaff, staffi, amerikai staff, stafford, leírva pedig az AST megnevezés is gyakran használatos.

2020.01